
Τις τελευταίες δεκαετίες, μια εξαιρετικά επικίνδυνη ψυχογενής διατροφική διαταραχή στοιχειώνει τις δυτικές κοινωνίες. Η τηλεόραση και ο Τύπος φιλοξενούν όλο και πιο συχνά σοκαριστικές εικόνες αποστεωμένων κοριτσιών, μαρτυρίες δικές τους ή του οικογενειακού περιβάλλοντός τους και γνώμες ειδικών για μια πάθηση που απειλεί ζωές. Οι πρώτες καταγραφές περιστατικών αυτοεπιβαλλόμενης ασιτίας ανάγονται χρονικώς στο Μεσαίωνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας νεαρής καλόγριας, στην πόλη Λέιτσεστερ της Αγγλίας, που για επτά ολόκληρα χρόνια τρεφόταν αποκλειστικά με κρασί και όστια.
Ο πρώτος, όμως, που περιέγραψε συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά της νευρικής ανορεξίας ήταν ο Βρετανός
Richard Morton, ο οποίος ήρθε σε επαφή με γυναίκες ασθενείς που εμφάνιζαν μειωμένη όρεξη, αμηνόρροια, αποστροφή προς το φαγητό και υπερδραστηριότητα. Αυτό που τράβηξε την προσοχή του ήταν η έκδηλη αδιαφορία αυτών των γυναικών για τον υποσιτισμό τους και την κακή κατάσταση της υγείας τους.
Το 1873 στη Γαλλία, ακούστηκε για πρώτη φορά ο όρος «υστερική ανορεξία» από τον
Charles Lasegue, ενώ ένα χρόνο αργότερα ο
William Gull χρησιμοποίησε τον όρο «νευρική ανορεξία», για να περιγράψει την κατάσταση εφήβων, ως επί το πλείστων, ασθενών του, που είχαν τη νοσηρή πεποίθηση πως το φαγητό είναι επικίνδυνο.
Από τα μέσα του 20ού αιώνα κι έπειτα, παρατηρήθηκε έξαρση του φαινομένου, πιθανότατα λόγω των νέων προτύπων ομορφιάς που επέβαλαν τα ΜΜΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου